Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Velikonočna razstava 2010

11/23/2010

Razstava velikonočnih jedi in pirhov 

Člani Turističnega društva “Krim” smo na cvetno nedeljo – 28. marca 2010 pripravili že tradicionalno razstavo velikonočnih jedi, pirhov in starega orodja. Na razstavi je bilo na ogled veliko velikonočnih potic, kolačev, peciva in drugih dobrot predvsem pa pirhov ki jih je bilo veliko, letos več kot 1000,  pobarvanih ali okrašenih na tak ali drugačen način. Vsaka gospodinja ima svoj način priprave in barvanja jajc tako, da je bilo na ogled veliko različno okrašenih pirhov. Seveda pa v velikonočni čas sodijo tudi šunka, hren in kruh, ki se  peče v krušni peči. Tudi to je bilo na ogled, pa seveda tudi ostale stvari, ki sodijo v ta čas. Letos smo na razstavi postavili tudi „črno kuhinjo“, v kateri smo prikazali kuhanje in sušenje mesa. Poleg jedi in pirhov pa smo razstavili tudi stare, že pozabljene stvari, tako na primer miza-”mirtnga”, kjer se mesi testo za kruh, stare košare, prti in še marsikaj. Pa tudi butarice niso manjkale.

Ga. Joži in Teja Glavan pa sta tudi prikazale izdelovanje butaric iz ublancev, tako imenovane ljubljanske butarice.

Člani društva pa so spletli tudi butaro – velikanko, ki je bila res velika saj je merila skoraj 18 metrov. V nedeljo zjutraj so jo položili na posebej prirejen voz in jo odpeljali v cerkev Tomišelj na blagoslov. Po končani maši pa so jo zopet naložili na voz in odpeljali pred gasilski dom Vrbljene Strahomer, kjer je bila na ogled vsem obiskovalcem, ki so si prišli ogledati našo razstavo.

Razstava je bila odprta od 13.00 ure pa vse do 19.00 ure. V tem času si je razstavo ogledalo veliko obiskovalcev. Vse, kar je bilo razstavljenega na razstavi je težko opisati, zato vas vabim, da si naslednje leto vzamete čas in si pridete ogledati našo razstavo.

Naj se v imenu Turistične društva Krim zahvalim vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri pripravi razstave, vsem gospodinjam ki se prispevale svoje izdelke  posebej pa še naši članici Darinki Gorenčič, ki je zopet pripravila poseben prikaz svojih izdelkov (zajčki, kokoši, in še marsikaj)  in seveda tudi vsem obiskovalcem, ki so prišli na ogled razstave, saj namen razstave je bil ravno v tem, da si jo ogledajo.

Vrbljene, 30. marec 2010

                                                                                      Turistično društvo “KRIM”, Darja MODIC

Nazaj