Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Velikonočna razstava TD Krim 2016

4/1/2016

VELIKONOČNA RAZSTAVA TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRIM 19. in 20. marec 2016

Člani in članice Turističnega društva Krim smo v soboto 19. Marca in na cvetno nedeljo 20. marca v dvorani gasilskega društva pripravili Razstavo velikonočnih jedi, pirhov, orodja, butaric in aranžmajev.

Letošnja osrednja tema je bila postavitev kolišče. Na sredino dvorane smo postavili kolišče, tri hiše, ter drevak in nanj naložili ogromno pirhov.

Tudi letos so se nam s svojimi izdelki – velikonočnimi jedmi, pridružile nekatere naše zveste gospodinje, ki sicer niso članice društva, pa vendar vsako leto z veseljem postavijo na ogled svoje ročne umetnine in izdelke. Prav tako so se našemu povabilu tudi letos radi odzvali učenci podružnične šole Tomišelj in vrtca Ig, Enota Sonček iz Tomišlja, Pekarna RŽ, Pekarna Pečjak ter Pekarna Kovačič, Mesarstvo Farkaš iz Iga, ga. Majda Alič iz Podpeči, ki je ponovno razstavila svoje izdelke (kvačkane izdelke).

Tudi letos ni manjkal prikaz izdelovanja takoimenovanih ljubljanskih butaric iz oblanja, katere nam je predstavila domačinka Joži Glavan. Razstavo si je zopet ogledal tudi novinar in fotograf  Primož Hieng. Njegova prispevka sta bila objavljena na cvetno nedeljo v Nedeljskih novicah ter tudi v ponedeljek.

Na razstavi si je bilo mogoče ogledati različne velikonočne aranžmaje od najmlajših - iz vrtca, do starejših članov društva, suhomesnate izdelke kot so klobase, salame, krače, šunke, »žolca«, potice take in drugačne, kruh iz krušne peči in pečice, sladice in pirhi na dobesedno tisoč in en način, saj je bilo razstavljenih -  pobarvanih in okrašenih na različne načine preko 1.500 jajc. Postavljen je bil tudi velikonočni „žegen ter prikaz velikonočnega zajtrka.  Razstavljena je bila tudi stara posoda in orodje, katero se uporablja za pripravo teh jedi (mirtnga, sito, kuhalnica, burkle, omelo, lopar, pehar, litoželezni lonci, razne košare in jerbasi in seveda črna kuhinja tudi sušilnica mesa).

Več slik si lahko ogledate na naši spletni strani »td-krim.si«.

Razstavo si je poleg številnih obiskovalcev, tako iz gorenjske, dolenjske, notranjske, osrednje Slovenije in drugod, ogledal tudi župan občine g. Cimperman Janez ter nekaj predstavnikov občinske uprave. Blagoslov vseh jedi, pirhov in celotne razstave pa je v soboto pravil naš novi župnik g. Jože Razinger.

V imenu Turističnega društva KRIM se zahvaljujem v prvi vrsti Ivanki Lesica in Hermini Oblak za velik prispevek v peki, Jelki Minatti pa za barvanje večji del pirhov in tudi domiselen način postavitve pirhov v vaze,  Darji Modic za pripravo in ureditev same razstave, kakor vsem sodelujočim pri pripravi razstave tako članom društva, vsem gospodinjam, vrtcu in šoli iz Tomišlja, pekarni RŽ, Pečjak in Kovačič, ga. Majdi Alič iz Podpeči in mesarstvu FARKAŠ iz Iga ki so sodelovali s svojimi izdelki, PGD Vrbljene Strahomer za dvorano, kakor tudi vsem tistim, ki ste si vzeli urico časa in nam s svojim obiskom pokazali, da znate ceniti trud, ki je potreben za pripravo take prireditve.

 

Turistično društvo KRIM, Modic Janez

Nazaj