Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Velikonočna razstava TD Krim

7/23/2019

VELIKONOČNA RAZSTAVA TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRIM

13. in 14. april 2019

Člani in članice Turističnega društva Krim smo v soboto13. aprila in na na cvetno nedeljo 14. aprila v dvorani gasilskega društva pripravili Razstavo velikonočnih jedi, pirhov, orodja, butaric in aranžmajev. Letošnjo razstavo smo že v soboto odprli prej in sicer ob 14.00 uri, v nedeljo pa že ob 10.00 uri. Obisk razstave je bil velik, v dvorani v času odprtja razstave se ni  zgodilo, da ne bi bilo nobenega obiskovalca.

Letošnja razstava je bila že 17 in ker zadnja leta pripravljamo razstavo na določeno temo (lani čebele, prej pa kolišča, obletnica gasilskega društva …..) smo se tudi letos odločili, da bomo razstavo pripravili z neko povezovalno temo. Članica Jelka Minatti je že kar nekaj let imela željo, da razstavo posvetimo narodnemu motivu in vse kar je povezano s  simboli Slovenije. Ker pa je to zelo širok pojem smo se odločili, da postavimo Triglav in Aljažev stolp, vasico pod Triglavom, jezero, narodne noše in pa seveda jajca oz. pirhe, pobarvane z narodnim motivom. Postavitev Triglava in Aljaževega stolpa smo prepustili Darinki Gorenčič in Daretu Štanglju, ki sta svoje delo opravila več kot odlično, saj so pohvale deževale z vseh strani. Darinka Gorenčič je tudi sama naredila veliko rož - planike, encijan, mušnice in jajca v obliki jurčkov, Darinka Gorenčič in Tatjana Tavželj pa sta skupaj naredili 30 pirhov - narodne noše. Za jezero pod Triglavom je Marjan Žagar pobarval kar 720 jajc. Za vasico pod Triglavom pa smo si sposodili že narejene hiše in kozolce v cerkvi Tomišelj, ki jih uporabljajo za postavitev jaslic. Hiške je večinoma naredil Klemen Oblak iz Tomišlja. Oblekli smo tudi lutke v narodne noše ter pastirja, ki igra harmoniko.

Ženske članice društva pa smo že mesec pred razstavo nabavile jajca, jih pobarvale v čebuli nato pa kar nekaj večerov v sobi Turističnega društva pridno okraševale jajca z raznimi domačimi stvarmi (fižol, razna semena, buče, koruza, ječmen, in še in še). Jelka Minatti pa je s sama okrasila okrog 700 pirhov. Če to vse seštejemo je bilo v dvorani na razstavi okrog 2400 jajc oz. pirhov!!

Za samo postavitev razstave pa so nam priskočili na pomoč tudi moški člani, saj so pripravili in posekali kar nekaj vej oz. debel z bršljanom, naredili nekaj domačim butaric, postavili črno kuhinjo, pripravili mize in vse ostalo, kar je bilo potrebno.

Nekaj posebnega sta bila tudi velika šopka na sredi dvorane in sicer eden iz jabolk in drugi iz pomaranč, tudi ideja Jelke Minatti. Na dan razstave pa smo se članice in člani oblekli v oblačila, ki jih nosimo pri nastopih s skupino Afrohtarji.

Seveda pa brez peciva, potic in vsega ostalega ni šlo, saj je to glavna tema razstave. Nekaj članic je peklo skoraj cel teden pred razstavo.

Prav tako so se našemu povabilu tudi letos radi odzvali učenci podružnične šole Tomišelj in vrtca Ig, Enota Sonček iz Tomišlja, kot goste pa smo povabili tudi Kulturno turistično in športno društvo LOKVANJ iz sosednje občine Brezovica, ki so se z veseljem odzvali in razstavili svoje izdelke.

Tudi letos ni manjkal prikaz izdelovanja takoimenovanih ljubljanskih butaric iz oblanja, katere nam je predstavila domačinka Joži Glavan.

Razstavo si je zopet ogledal tudi novinar in fotograf  Primož Hieng. Njegova prispevka sta bila objavljena že v tednu pred razstavo, zelo obsežen članek pa potem še v četrtek po razstavi  v časopisu Slovenske novice. V soboto, še pred uradnim odprtjem razstave pa  nas je obiskala in posnela reportažo televizija NOVA 24 TV, ki je posnetek iz naše razstave objavila v ponedeljek v oddaji Večerne novice.

Blagoslov vseh jedi, pirhov in celotne razstave pa je v soboto opravil naš župnik g. Jože Razinger. V nedeljo popoldne pa sta si razstavo prišla pogledati še župnik iz Iga, Janez Avsenik in  kaplan Simon Virant.

Da pa je lepo dišalo po sveže sušenem mesu pa je poskrbela Mesnica Farkaš iz Iga. 

Več slik si lahko ogledate na naši spletni strani »td-krim.si« - pod zavihkom galerija.

V imenu Turističnega društva KRIM se zahvaljujem vsem in vsakomur posebej, vsak je doprinesel svoj del, da je razstava uspela. Zahvaljujem se sodelujočim pri pripravi razstave tako članom društva, vsem gospodinjam, vrtcu in šoli iz Tomišlja, in mesarstvu FARKAŠ iz Iga, gostom Turističnemu in kulturnem društvu Lokvanj iz sosednje občine Brezovica,  ki so sodelovali s svojimi izdelki, PGD Vrbljene Strahomer za dvorano, kakor tudi vsem tistim, ki ste si vzeli urico časa in nam s svojim obiskom pokazali, da znate ceniti trud, ki je potreben za pripravo take prireditve.

 

                                                                                                Darja Modic, Turistično društvo KRIM

Nazaj