Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Velikonočna razstava 2011

4/3/2012

RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI, PIRHOV IN STAREGA ORODJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRIM

 

Tudi letos, že deseto leto zapovrstjo, smo na cvetno nedeljo 1. aprila 2012 člani in članice Turističnega društva KRIM pripravili Razstavo velikonočnih jedi, orodja, butaric in aranžmajev. Tudi letos so se nam s svojimi izdelki – velikonočnimi jedmi, pridružile nekatere naše zveste gospodinje, ki sicer niso članice društva, pa vendar vsako leto z veseljem postavijo na ogled svoje ročne umetnine in izdelke. Prav tako so se našemu povabilu odzvali tudi učenci podružnične šole in vrtca iz Tomišlja, pekarna Blatnik iz Grosuplja, mesarstvo Boris Farkaš iz Iga. Tudi letos ni manjkal prikaz izdelovanja takoimenovanih ljubljanskih butaric iz oblanja, katere nam je predstavila domačinka Joži Glavan s hčerko Tejo.

Na razstavi si je bilo mogoče ogledati različne velikonočne aranžmaje od najmlajših - iz vrtca, do starejših članov društva, suhomesnate izdelke kot so klobase, salame, krače, šunke, »žolca«, potice take in drugačne, kruh iz krušne peči in pečice, šunke kuhane in pečene v testu, sladice in pirhi na dobesedno tisoč in en način, saj je bilo razstavljenih -  pobarvanih in okrašenih na različne načine preko 1200 jajc. Razstavljena je bila tudi stara posoda in orodje, katero se uporablja za pripravo teh jedi (mirtnga, sito, kuhalnica, burkle, omelo, lopar, pehar, litoželezni lonci, razne košare in jerbas … in seveda črna kuhinja – tudi sušilnica mesa).

Več slik si lahko ogledate na naši spletni strani »TD-KRIM«.

 V imenu Turističnega društva KRIM se zahvaljujem vsem sodelujočim pri pripravi razstave, tako članom društva, vsem gospodinjam, vrtcu in šoli iz Tomišlja, pekarni BLATNIK in mesarstvu FARKAŠ iz Iga, ki so sodelovali s svojimi izdelki, kakor tudi vsem tistim, ki ste si vzeli urico časa in nam s svojim obiskom pokazali, da znate ceniti trud, ki je potreben za pripravo take prireditve. Razstavo so si prišli ogledati tudi obiskovalci iz sosednjih občin pa tudi drugod iz Slovenije, kar nas zelo veseli in s tem nam je tudi deloma poplačan naš trud, ki smo ga vložili v pripravo take razstave.

Naj pa izrabim to priliko in vas že sedaj povabim, da si tudi naslednje leto na cvetno nedeljo ogledate našo razstavo.

 

                                                                                     Turistično društvo KRIM, Darja Modic

Nazaj