Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Razstava velikonočnih jedi

5/10/2011

RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI, PIRHOV IN STAREGA ORODJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA KRIM

Tudi letos, že deveto leto zapovrstjo, smo na cvetno nedeljo 17. aprila 2011 člani in članice Turističnega društva KRIM pripravili Razstavo velikonočnih jedi, orodja, butaric in aranžmajev. Tudi letos so se nam s svojimi izdelki – velikonočnimi jedmi, pridružile nekatere naše zveste gospodinje, ki sicer niso članice društva, pa vendar vsako leto z veseljem postavijo na ogled svoje ročne umetnine in izdelke. Prav tako so se našemu povabilu odzvali tudi učenci podružnične šole in vrtca iz Tomišlja, pekarna Blatnik iz Grosuplja, mesarstvo Farkaš iz Iga in letos prvič tudi društvo KD IZVIRI prav tako iz Tomišlja, kateri so imeli svoje izdelke razstavljene na svojem razstavnem kotičku. Tudi letos ni manjkal prikaz izdelovanja t.i. ljubljanskih butaric iz oblanja, katere nam je predstavila domačinka Joži Glavan s hčerko Tejo. Razstavo si je zopet ogledal tudi novinar in fotograf  Primož Heing. Njegovo reportažo oz. prispevek ste si lahko ogledali v tednu, ki je sledil razstavi v dnevnem časopisu Slovenske novice.

Na razstavi si je bilo mogoče ogledati različne velikonočne aranžmaje od najmlajših - iz vrtca, do starejših članov društva, suhomesnate izdelke kot so klobase, salame, krače, šunke, »žolca«, potice take in drugačne, kruh iz krušne peči in pečice, šunke kuhane in pečene v testu, sladice in pirhi na dobesedno tisoč in en način, saj je bilo razstavljenih -  pobarvanih in okrašenih na različne načine preko 1200 jajc. Razstavljena je bila tudi stara posoda in orodje, katero se uporablja za pripravo teh jedi (mirtnga, sito, kuhalnica, burkle, omelo, lopar, pehar, litoželezni lonci, razne košare in jerbas … in seveda črna kuhinja – tudi sušilnica mesa).

Več slik si lahko ogledate na naši spletni strani »TD-KRIM«.

V imenu Turističnega društva KRIM se zahvaljujem vsem sodelujočim pri pripravi razstave, tako članom društva, vsem gospodinjam, društvu IZVIRI, vrtcu in šoli iz Tomišlja, pekarni BLATNIK in mesarstvu FARKAŠ iz Iga ki so sodelovali s svojimi izdelki, kakor tudi vsem tistim, ki ste si vzeli urico časa in nam s svojim obiskom pokazali, da znate ceniti trud, ki je potreben za pripravo take prireditve. Bilo vas je zelo veliko (tudi zaradi velike vzporedne evropske razstave psov na hipodromu), kljub temu, da nam uredništvo Mostiščarja ni hotelo objaviti Vabila na prireditev s pojasnilom, da »ta mesec ni prostora, saj ste imeli objavljeno že prejšnji mesec«. Našel pa se je prostor za dva vabila za eno in isto prireditev in dvakrat objavljeno isto zahvalo. Toliko v pojasnilo tistim, ki ste spraševali kako to, da v občinskem glasilu ni bilo objavljenega vabila.

Turistično društvo KRIM

Predsednik: Modic Janez

Nazaj