Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Razstava velikonočnih jedi, pirhov in butane

5/14/2014

RAZSTAVA VELIKONOČNIH JEDI, PIRHOV IN BUTARE VELIKANKE


Z vašo razstavo bi se brez vsakih težav lahko predstavili tudi v kakšni galeriji  v Ljubljani.

S temi besedami je v ponedeljek, potem ko je pripravil reportažo z naše letošnje velikonočne razstave in ki je bila objavljena v sredo v Slovenskih novicah, pohvalil našo razstavo njihov novinar g. Primož Heing. Med vse številnejšimi obiskovalci, med katerimi tudi letos ni manjkal župan g. Cimperman Janez z ženo in vnučko ter dramski igralec Jernej Šugman, smo opazili tudi bivšega poslanca državnega zbora g. Francija Keka in znanega motorista g. Mirana Stanovnika, ki se je dva dni prej vrnil iz dirke v Abu Dabiju. Razstavo so si prišli ogledati in jo tudi blagoslovili župniki iz Iga, g. Jože Pozderec, g. Ivan Turk in g. Janez Žerovnik. Že v soboto pa je prišla tudi nacionalna televizija TV SLOVENIJA 1 in pripravila prispevek, ki je bil še isti dan ob 17.00 uri objavljen v oddaji Slovenska kronika.

Tudi letos je razstava potekala tri dni, in sicer v soboto od 16. do 20. ure, v nedeljo od 13. do 19. ure, v ponedeljek pa  si  je razstavo, po predhodnem dogovoru, ogledalo še štirje avtobusi otrok iz ižanskih vrtcev, medtem ko so otroci iz vrta Tomišelj prišli kar peš. 

Glede na naravo razstave je bilo tako kot vsako leto, okrašenih in pobarvanih preko 1500 pirhov, različne vrst potic in kruhov, šarklji, žolca, šunke, postne jedi in drugo. Pripravljena sta bila tudi dva "žegna",  starinska miza s velikonočnim pogrinjkom (potica, šunka, pirhi, hren, kava), "mirtnga" s pripravljeno presejano moko za zamesitev kruha, v "črni kuhinji" pa so visele šunke, šinki, klobase in želodci, sama dvorana PGD Vrbljene Strahomer pa je bila okrašena  z velikonočnimi aranžmaji in spomladanskim cvetjem.

Na razstavi so svoje izdelke, velikonočne okraske in ostale dekoracije predstavili tako kot že kar nekaj let, tudi otroci iz ižanskih vrtcev in podružnice šole Tomišelj. Našemu vabilu se je odzvala tudi ga.  Majda Alič iz  Podpeči, ki je razstavila svoje izdelke (kvačkane okraske) in naša vaščanka ga. Joži Glavan, ki ima že tradicionalno delavnico v izdelovanju takoimenovanih ljubljanskih butaric iz oblanja. Tudi letos je  na razstavi  s svojimi mesnimi izdelki , katere je bilo mogoče tudi kupiti, sodeloval mesar Boris Farkaš iz Iga. 

Po dveh letih premora, pa smo člani zopet izdelali butaro velikanko, ki je merila, med delom v dolžino, ko pa smo jo postavili pokonci pred gasilski dom pa v višino, trinajst metrov.

V imenu TD KRIM se zahvaljujem vsem članom in članicam društva, ostalim gospodinjam, ki ste kakorkoli sodelovali pri pripravi razstave tako z delom, kot s svojimi razstavljenimi izdelki. Hvala lepa za sodelovanje tudi otrokom in vzgojiteljicam iz ižanskih vrtcev, ki se vedno odzovejo našemu vabilu. 

Fotografije s prireditve si lahko ogledate na naši spletni strani td-krim.si

                                                                        Janez Modic, TD Krim

 

Nazaj