Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Postavitev in blagoslov jaslic

24.1.2020

POSTAVITEV IN BLAGOSLOV JASLIC POD KRIMOM


V Vrbljenu smo članice in člani Turističnega društva Krim, že štiriindvajsetič postavili jaslice v naravni velikosti. Kakor vsako leto, smo tudi letos s pripravami pričeli že v začetku meseca Decembra, ko smo šli na na Krim po smrečice za postavitev jaslic, katera smo nabrali pod visokonapetostnim električnim daljnovodom. V naslednjih dneh smo pripeljali in na mesto postavili hlevček in Jožefovo delavnico, katera vsako leto po sv. Treh kraljih pospravimo in jih shranimo za naslednje leto. Kot vsako leto vse skupaj najprej pregledamo in marsikaj tudi popravimo, saj preko leta vremenske nevšečnosti, kljub zaščiti, marsikaj poškodujejo. Prav tako je potrebno popraviti in obnoviti jasličine figure ter lučke in ostalo za osvetlitev in okrasitev samih jaslic. Še posebno veliko dela je bilo zadnji teden, ko smo pričeli s samo postavitvijo in okrasitvijo. Najprej smo postavili ozadje, zatem smo okoli jaslic postavili ograjo in smrečice, nato pa vse skupaj okrasili z lučkami in reflektorji. Sledila je okrasitev prireditvenega prostora, bližnjih dreves in tribe, kjer je potekal ob otvoritvi tudi blagoslov jaslic. Zadnji dan pa smo postavili še same figure in tla posuli s listjem, slamo in mahom.

Letos smo dali narediti novo gibljivo figuro – Božička na kolesu, ter  kupili tudi  kar nekaj novih lučk, LED reflektorjev in ostale opreme, ki jo potrebujemo za okrasitev tako jaslic kot bližnje okolice in kateri imajo manjšo porabo elektrike. Kupili smo tudi nekaj železnih palic, ter naredili podstavke za figure, da nam jih sapa ni podirala. S postavitvijo smo morali letos pohiteti, saj smo imeli tudi letos blagoslov jaslic kot samostojno prireditev in to že 21. decembra

Sam blagoslov se je torej pričel v soboto, 21. decembra ob 17. uri. Jaslice je blagoslovil domači župnik, g. Razingar. Ob tej priliki smo pri jaslicah pripravili tudi krajši božični koncert, na katerem so sodelovali domači mešani cerkveni pevski zbor in Mešani pevski zbor društva upokojencev Ig. Na koncertu in blagoslovu se je kljub zelo slabemu vremenu, skozi cel dan je padal dež, in močnega vetra, zbralo okoli 50 obiskovalcev, prireditev pa je vodila in povezovala Darja Modic.

Po končanem blagoslovu, smo se vsi obiskovalci ustavili pod tribo, kjer smo ob »kuhančku«, čaju in prigrizku, ki smo ga pripravili za vse obiskovalce, še malo pokramljali in si zaželeli vesele praznike.

                                    

Janez Modic, Turistično društvo Krim

                                                                                  

Nazaj