Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Postavitev in blagoslov jaslic pod Krimom

1/14/2015

POSTAVITEV IN BLAGOSLOV JASLIC POD KRIMOM

V Vrbljenu smo člani Turističnega društva Krim že tradicionalno postavili jaslice. Kot vsako leto smo s pripravami pričeli že v začetku meseca Decembra, ko smo šli na Ustje po smrečice za postavitev jaslic, katera nam tradicionalno podarja krajan Tavželj Vinko, kateremu se ob tej priliki tudi lepo zahvaljujem. Naj pripomnim, da s sekanjem teh smrečic ne delamo škode v naravi, saj s tem le preprečujemo zaraščanje travnikov, katere g. Vinko obdeluje, oziroma, vsako leto kosi. V naslednjih dneh smo pripeljali in na mesto postavili hlevček in Jožefovo delavnico, katera vsako leto po Svetih treh kraljih pospravimo za naslednje leto. Kakor vsako leto je bilo treba vse skupaj pregledati in marsikaj popraviti, saj preko leta vremenske nevšečnosti, kljub zaščiti, marsikaj poškodujejo (veter, poplave). Prav tako je potrebno popraviti in obnoviti jaslične figure ter lučke in ostalo za osvetlitev in okrasitev samih jaslic. Še posebno veliko dela je bilo zadnji teden, ko smo pričeli s samo postavitvijo in okrasitvijo. Najprej smo postavili »planino« in hrib v ozadju, planino pokrili z mahom in »snegom«, zatem smo okoli jaslic postavili ograjo in smrečice, nato pa vse skupaj okrasili z lučkami in reflektorji. Sledila je okrasitev prireditvenega prostora in bližnjih objektov tribe, jurčka (po katerem se po snegu pelje na saneh dedek mraz) in bližnjih dreves. Zadnji dan pa smo postavili še same figure in tla posuli s listjem, slamo in mahom.

Jaslice smo letos že drugo leto zapored blagoslovili zadnjo soboto pred Božičem, ko smo poleg jaslic pripravili tudi manjši koncert božičnih pesmi. Jaslice je blagoslovil domači župnik g. Ivan Turk, božične pesmi pa so nam lepo zapeli MPZ župnije Tomišelj, katere vodi g. Štefan Balažic, mladinska skupina ARCUS, recitirali pa so nam Gaja Modic, Katja Likovič in Domen Strelec.

Blagoslova jaslic se je udeležilo preko sto ljudi, med katerimi sta bila tudi župan občine g. Janez Cimperman in njegova žena.

Po končani prireditvi, smo se vsi obiskovalci ustavili pod tribo, kjer smo ob »kuhančku«, čaju in pecivu, ki smo ga pripravili za vse obiskovalce, še malo pokramljali in si zaželeli vesele praznike.

Prispevek z nekaj slikami o naših jaslicah od začetka postavljanja pred 18. leti do danes, ste si lahko ogledali tudi v časopisu Novice, kateri je bil objavljen v nedeljo, 21. decembra 2014 pod naslovom »Pod Krimom stojijo v naravni velikosti«.

Janez Modic, Turistično društvo Krim

Nazaj