Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Podoknica Nedeljskega 2012

11/2/2012

Turistično društvo KRIM

PODOKNICA NEDELJSKEGA  - Vrbljene 12. oktober 2012

Člani TD Krim smo s pomočjo Nedeljskega dnevnika 12. oktobra 2012 pripravili zaključno Podoknico nedeljskega, ki se letos odvija že 26 sezono zapovrstjo, pri nas pa že drugič v treh letih. Gre za prikaz vasovanja ter ohranjanje navad in starih običajev, ter promocijo kraja in društva, v katerem se odvija.

Zadnja letošnja podoknica je bila na predlog članov Turističnega društva Krim namenjena vsem članicam društva, Podokničarja pa je v imenu deklet sprejela Darja Modic, ki že 15 let vodi in povezuje prireditve v društvu.

Podoknico so si ogledali tudi župan Občine Ig, g. Janez Cimperman, namestnik odgovornega urednika Nedeljskega Dnevnika g. Vaso Gasar, urednik Nedeljskega Dnevnika g. Mitja Ciuha. Ker je bila to zaključna podoknica, so se jo udeležili tudi finalisti prejšnjih podoknic in sicer Igor Štebe iz Komende, Tjaša Tomc iz Roba,Vasko Hočevar iz Prebolta, Brane Kalan iz Škofje Loke, Peter Podjed iz Godiča in Majda Zalar iz Ljubljane.

Prireditev smo pripravili na prireditvenem prostoru pod „tribo“, kjer smo slavljenkam postavili visok mlaj, sam prostor pa okrasili kot se za tak dogodek spodobi.

Podokničarja Franca Pestotnika in vesele godce – Podkrimske falote -  Jana Glavana, Gašperja Šivca in Andreja Oblaka je z gasilskim vprežnim vozilom pripeljal član  KD Krim, g. Boštjan Škulj. Za šrango pa so poskrbeli člani skupine Zgaga in gasilskega društva Vrbljene Strahomer, a je Podokničar  curek brizgalne brizge naravnal tako natančno, da domače gasilke in gasilci niso imeli druge izbire, kot da so mu dovolili, da svoj šopek odnese po lojtri do balkona. Predsednik gasilskega društva  Klemen Glavan je Podokničarja pohvalil, da se je kot gasilski pripravnik tako dobro izkazal, da bi ga z veseljem sprejeli v svoje vrste. 

V kratkem kulturnem programu so zbranim zapeli, zaigrali in zaplesali: Ženski pevski zbor Fran Govekar, Ig, Skupina Sosedje, Golo, domači harmonikarji TD Krim in Klub Roman Kumše, folklorna skupina Rožmarin iz Notranjih Goric in Ansambel Podkrimski falotje za šrango pa so poskrbeli skupina Zgaga in gasilci PGD Vrbljene Strahomer.

Za veselo razpoloženje po končani prireditvi pa je poskrbel ansambel Leteči muzikantje.

Rdeča nit vseh prireditev podoknice so tudi šaljivo tekmovanje treh tekmovalcev v glasovnih sposobnostih, kot so: vriskanje, kokodakanje, prepevanje in oponašanje. Največ poguma za tekmovanje so zbrali:  Jožica Anzeljc,  Niko Javorščak in Franc Brancelj,  ki je tudi zmagal in se uvrstil v finale, ki je potekal kasneje in kjer je nato osvojil 3. mesto.

Po izmenjavi simboličnih daril se je zabava s pesmijo, glasbo in plesom pod vaškim kozolcem nadaljevala pozno v noč. Prav pod za slovensko podeželje značilnim dvojnim lesenim kozolcem se je v času naših dedkov in babic med opravljanjem kmečkih opravil porodila marsikatera nagajivost in ljudska šega kot tudi podoknica. Člani društva smo poskrbeli, da ni bil nihče od „svatov“ žejen in lačen, prišleki od daleč in blizu pa so ugotovili, da toliko pozitivne energije, igrivosti, odprtega duha, iskrenih in pristnih stikov ne premore veliko drugih prireditev pri nas.

Celotna prireditev je tudi posneta na DVD-ju, kjer je tudi kratka predstavitev  društva, pomembnejših objektov in prireditev društva TD Krim, ter celotna prireditev podoknice. Če ste bili tudi vi med obiskovali, ste skoraj zagotovo tudi vsi na DVD-ju, ki je naprodaj v društvu.

TD Krim se zahvaljuje vsem članom društva in tudi ostalim, ki so kakorkoli pomagali pri pripravi prireditve, predvsem pa gre zahvala vsem sponzorjem oziroma  donatorjem: 

Občina Ig, Frizerski salon Tina, Martina Kraševec, Tomišelj, Ključavničarstvo Ciril Podržaj, Ig, Zavarovalnica d.d., Maribor, Zavarovalnica Triglav, d.d., Ljubljana, Servocom, Slavko Grmek,  Elins, d.o.o., Želimlje, Mesnica Boris Farkaš, Ig,  Gostilna Čot, Pijava Gorica, Žaga in prevoz lesa, Anton Susman, Strahomer, LITZ, d.o.o., Zdenka Susman Podgoršek, Strahomer, TOPIS, Tomaž Pikovnik, Strahomer, Tiskarstvo Jože Šivec s.p., Strahomer, KZ Vipava, Gostilna Ulčar, Ig, Mizarstvo Marjan Ciber, Dobravica, Trgovina SONČEK, Andrej Prek, s.p., Brest, Tone Žagar s.p., Iška vas,  Konjerejsko društvo Krim, ter domače gospodinje za peko dobrot.

Naj se v imenu TD Krim še enkrat prav lepo zahvalim vsem, ki ste pomagali pri pripravi prireditve in seveda tudi vsem, ki ste si vzeli čas in si ogledali našo prireditev.

Turistično društvo KRIM, Darja Modic

Nazaj