Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Podkrimka 2010

11/23/2010

10. SREČANJE HARMONIKARJEV – PODKRIMKA 2010

V soboto 5. junija 2010 smo člani TD Krim organizirali že jubilejno 10. srečanje harmonikarjev – Podkrimka 2010.  Prireditev je potekala na hipodromu Vrbljene. Na srečanju se je zbralo kar lepo število harmonikarjev, tako domačih kot tudi iz drugih delov Slovenije (Kočevje, Kranj, Medvode, Ivančna Gorica, Štentvid pri Stični...), prevladovali pa so mladi harmonikarji zato se torej ni bati, da bi slovenska „frajtonarica“ šla v pozabo. Prireditev so pričeli domači harmonikarji Skupine harmonikarjev TD Krim in pa domači ansambel „Podkrimski falotje“, nastopili so tudi posamezni harmonikarji in pa skupina harmonikarjev iz Kamnika pod Krimom ter Harmonikarji skupine Pustotnik iz Dola pri Ljubljani. V goste smo povabili tudi Narodni ansambel folklorne skupine EMONA, ki so zaigrali makedonski narodni ples, imenovan Jovano, Jovanke. Seveda pa ni šlo brez petja. Mlada Urška je zapela dve pesmici, spremljal pa jo je dedek Marijan Jerman. V goste pa smo povabili tudi g. Ljubena Dimkaroskega, ki smo ga pri nas že gostili na Božičnem koncertu. Ljuben Dimkaroski nam je predstavil posebno piščal – imitacijo piščali, stare okrog 60.000 let, narejen iz medvedove kosti, na katero je tudi zaigral. Zopet se nam je predstavila tudi Skupina ŽAREK, sicer v malo okrnjeni skupini. S kratkim hip-hop plesom pa sta se predstavili domači dekleti Lana in Anita. Na naši prireditvi pa se je prvič predstavila in zaplesala domača folklorna skupina KD Izviri Tomišelj, ki je zaplesala stare slovenske plese. Skupina vadi plese komaj štiri mesece, vendar ker so plesalci zelo prizadevni in zagnani jim je uspelo že zaplesati svojo točko. Za zaključek pa so se vsi harmonikarji zbrali pred odrom in in skupno skladbo zaključil srečanje.

Letos mineva že deseto leto od našega prvega srečanja harmonikarjev, ki smo ga pripravili v mesecu oktobru, leta 2000. Prvo srečanje je potekalo v dvorani, ampak smo takoj ugotovili, da je to premajhen prostor za takšno prireditev in smo že naslednje leto srečanje pripravili na prostem, kasneje pa smo to prireditev združili še z veliko veselico. Nekaj let pa smo potem sodelovali tudi z Radio Zeleni val, sedaj pa prireditev spet pripravljamo samo. Na našem prvem srečanju je zaigral na harmoniko tudi Jure Ciber, ki je bil takrat star 13 let in sedaj igra pri ansamblu Toneta Rusa, ki je po srečanju tudi poskrbel za dobro voljo in veselo razpoloženje. Ko sem malo pregledovala programe prejšnjih let, sem ugotovila, da je bilo na naših prireditvah že kar nekaj znanih pevcev, ansamblov, humoristov (Saša Lendero, Tanja Žagar, Tina Pulko, Rok Kosmač, Ansambel Zasavci, Pod Design, Bobri, Vesel Štajerke, Malibu, Harmonknrol, Miha Debevc in Tomaž Rožanc, Mama Mamka, Cigana Brajdiča, čistilka Fata....) ki so popestrili naš prireditev.

Kako pa se je sploh porodila ideja, da smo tu pri nas pripravili srečanje harmonikarjev. Idejo za to naše srečanje je dal naš član Mirko Likovič, ki tudi sam igra harmoniko, in sicer je bilo približno takole. Na enem izmed sestankov smo se pogovarjali koliko harmonikarjev v naši občini. Pa smo rekli, pa organizirajmo srečanje harmonikarjev in povabimo vse harmonikarje na našo prireditev, da vidimo koliko je harmonikarjev naši občini. In tako je nastalo to naše srečanje, ki je letos potekalo že deseto leto. V prvih letih so se srečanja udeleževali bolj harmonikarji iz naše občine, kasneje pa tudi iz sosednjih občin in tudi iz drugih krajev Slovenije. Na vsakem srečanju je bilo približno 40 harmonikarjev tako posameznikov kot tudi skupin. 

Na našem srečanju smo imeli tudi tri harmonikarje, ki so se srečanja udeležili vseh deset let in sicer: Mirko Susman iz Strahomerja, Marijan Jerman iz Vrbljena in Roman Kumše iz Tomišlja, ki so v zahvalo prejeli unikatno sliko naše Podkrimke, ki jih je na platno narisala naša članica Teja Škulj iz Iške vasi. Tudi občina Ig nam vsa leta stoji ob strani in nam pomaga pri pripravi naše prireditve, zato smo županu g. Janezu Cimpermanu podarili zahvalo za 10-letno sodelovanje. 

Ko se je naše srečanje zaključilo, pa je za dobro voljo in veselo razpoloženje vse do jutranjih ur poskrbel ansambel TONETA RUSA.

Da pa smo uspeli pripraviti in organizirati tako veliko prireditev pa gre zahvala tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ki so prispevali tako dobitke za srečelov, kot denarna sredstva, in sicer:

Občina Ig,  KIG, PRIGO, Bar pri Anzeljc, Mizarstvo KUŠAR, Mizarstvo in šiviljstvo MODIC, EMBAL, GRAM, Frizerski salon TINA, KOŽAG, Tesarstvo A. Žagar, Petelinček, Trgovina SONČEK, Picerija MM, Picerija MARS, Zidarstvo KOTOLENKO,  PAN GOSLAR, Trgovina VITA, Trgovina ODENJA, Trgovina KARIN, PLEŠKO CARS, BONEBO, Ključavničarstvo CIRIL PODRŽAJ, Cvetličarna ANA, ROLUM, Gostilna GERBEC, MERCATOR Ig, OVITEK, Frizerski salon MAK, Vrtnarija ČOŽ, Vrtnarija GRDADOLNIK, Pekarna KOVAČIČ, Avtomehanika PIŠKUR, OBI, SERVOCOM, TOPIS, ALFA & OMEGA, Cvetlice DORNIG, Bar Pr Florjan, Avtoprevoz DOLINŠEK, Petrol – ROGELJ, Šiviljstvo in cvetličarna ŽABCA, Slaščičarna Kovačič, Vrtnarstvo Ferbežar, JATA, Okvirjenje slik SILVO DOLINŠEK, Ljubljanske mlekarne, Strelec Tone, s.p., Miran Frece, s.p., Avtopralnica in bar URŠKA, MS DINAMIKS, VELANA, Hram Pri Pepiju,Frizerski salon NELA, Zdravko Ciber, s.p., MONTOPREMA, IMENGO, Cvetličarna MARJETKA, Mesnica FARKAŠ BORIS, ELINS, TAUBI, CAST d.o.o., Janez Dolenc, MALGAJ, AVTOHIŠA RUDNIK, ŽAGA, Anton SUSMAN, GUŽVA, d .o.o., ŽLOTA, Jože Purkat, LIZT, Zdenka Susman, PUNGART, Avtostoritve ROGELJ ter VAŠČANI vasi Vrbljene in Strahomer

Lepa hvala tudi vsem, ki ste pomagali pri sami pripravi prireditve in celotnega prireditvenega prostora. Hvala tudi vsem mladim kelnarcam in kelnarjem, ki ste ves čas pridno skrbeli za vse lačne in žejne obiskovalce.

Za pripravo takšne prireditve, ki jo obišče približno 1000 obiskovalcev je potrebno veliko dobre volje in dobre organizacije, kar pa pri nas v našem društvu ni problem, saj vsakdo priskoči na pomoč in poprime za delo, ki ga je potrebno opraviti, zato gre zahvala tudi vsem članom društva, ki ste pridno delali in tudi vsem ostalim, ki ste pri pripravi prireditve pomagali na takšen ali drugačen način.

Že sedaj pa vas vabim na naše naslednje že 11. srečanje harmonikarjev in na veselo snidenje v prihodnjem letu.

                            Turistično društvo „KRIM“, Darja MODIC

Nazaj