Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Martinovanje 2010

11/23/2010

Martinovanje na hipodromu Vrbljene

 V soboto 6. novembra 2010 sta Prostovoljno gasilsko društvo Vrbljene-Strahomer in Turistično društvo Krim  skupaj pripravila prvo martinovanje na prostem v občini Ig . Martinovanje se je odvijalo pod velikim šotorom in kozolcem. Na martinovanju so za dobro voljo in veselo razpoloženje poskrbeli kar trije ansambli in sicer domači ansambel „Podkrimski falotje“, „Mladi godci“ in „Peklenski muzikantje“, ki so se izmenično celoten večer  vrstili na odru. Našemu povabilu pa se je odzvala tudi jodlarka Tina Drole (ki je nastopila v finalni oddaji Slovenija ima talent), ki je s svojim jodlanjem popestrila večer. Ob takem dogodku seveda ne sme manjkati tudi krst vina, za katerega pa so poskrbeli člani Kulturno umetniške skupine Zgaga. Ob tej priliki smo se tudi odločili, da bomo poskusili tudi z degustacijo vin, ki smo jo pripravili na našem kozolcu. Na degustaciji vina so se predstavili naslednji vinarji:  Vinska klet AVŠIČ, Bizeljsko – Sremiški vinorodni okoliš, predstavili pa so se z vini: Modra frankinja, Bizeljsko rdeče ter Bizeljsko belo vino, Vinska klet BIRSA – Vipavska dolina, vinotoč na Igu, predstavili pa so se z vini: Cabernet, Mihovo belo vino, Mihovo belo mlado vino, s seboj pa so prinesli tudi zelo dober pršut, MAVRIČ JOŽKO, Šlovrenc, Goriška brda, predstavili pa so se z vini: Rebula, Sivi pinot, Chardonay, Rose ter Cabernet Sauvignon ter Vinogradništvo KOBE – Društvo vinogradnikov Janez Trdina, Gabrje – Brusnice, Podgorjanski vinorodni okoliš, s seboj pa so prinesli Cviček. Na kozolcu kjer je potekala degustacija vin je bilo ves večer zelo živahno, saj je bilo vzdušje prav posebno. Okušanje vina je potekalo med starim orodjem, obdanim s trto. Za degustacijo vin smo pripravili posebne kozarce z napisom: Martinovanje Vrbljene 2010 ter vrečko za okoli vratu, kamor so vsi obiskovalci dali kozarec. Vse skupaj je stalo 7,00 EUR in s tem kozarcem so potem lahko ves večer poskušali vina pri vseh vinarjih, ki so nudili degustacijo.

To je bilo naše prvo organizirano  martinovanje in tudi zato mogoče ni bilo toliko obiskovalcev kot smo jih pričakovali, saj v našem okolišu martinovanje in kultura pitja vina ni tako poznana kot v vinorodnih okoliših. Vendar mi smo se vseeno potrudili in vsem obiskovalcem ponudili vse, kar smo pripravili za njih. Upamo, da bo naslednje leto obisk še večji in tudi več vinarjev.

Večer je minil v dobrem vzdušju in veselem razpoloženju. Srečo smo imeli tudi z vremenom, saj ni bilo mrzlo, zato je bilo pod šotorom kar dovolj toplo.

Naj se na koncu zahvalim še vsem, ki ste tako ali drugače pomagali pri pripravi te prireditve, saj dela ni bilo malo. Potrebno je bilo postaviti šotor, pripraviti prostor za degustacijo na kozolcu, okrasiti oder, poskrbeti za dobro reklamo in še marsikaj drugega. Zato še enkrat hvala vsem in vsakomur posebej, ki ste pripomogli, da je prireditev tako uspela.

                                    Turistično društvo “KRIM” in  PGD Vrbljene Strahomer Darja MODIC

Nazaj