Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Kolesarski izlet v Bistro

10/23/2011

KOLESARSKI IZLET V TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE V BISTRO

Člani Turističnega društva Krim smo se dogovorili, da bomo letos odšli na nedeljski izlet s kolesom. Po razgovoru in na predlog predsednika je odločitev padla za Bistro pri Vrhniki in ogled Tehniškega muzeja Slovenije. Ker je pot precej dolga, skoraj 25 km in traja skoraj uro in pol zmerne vožnje, se nas je za izlet odločilo in na pot podalo 11 kolesarjev, še trije člani pa so se nam pridružili pri ogledu muzeja.

Tako smo se v nedeljo 11. septembra ob 11.30 uri podali proti našemu cilju. Pot nas je vodila skozi podkrimske vasi Tomišelj, Podkraj, Jezero, Podpeč in naprej skozi Borovnico do TMS v Bistri, kje nas je po predhodnem dogovoru ob 13. uri, čakal vodič muzeja. Najprej nam je razložil zgodovino objekta, to je, da muzej domuje v nekdanjem samostanskem oziroma grajskem kompleksu. Grad in naselje samo nosita ime po bistri vodi iz okoliških kraških izvirov. Grajski kompleks je svojo kulturno, politično, gospodarsko in družbeno vlogo v minulih stoletjih zamenjal kar trikrat od ustanovitve leta 1620 do razpustitve v letu 1782 je bila kartuzija, po prenovi leta 1826, pa je služila kot graščina. Tehniški muzej Slovenije uporablja objekt od leta 1951 naprej. Po kratki predstavitvi zgodovine objekta smo se podali na ogled muzeja. Najprej smo si ogledalo razvojno pot strojev, orodja in pripomočkov, od preprostega lesenega kolesa preko parnih strojev, ki so se uporabljali tako za poganjanje delovnih strojev kot za transport, do sedanjih bencinskih strojev in vozil. Ogledali smo si tudi razvoj lesnih in kovinarskih obrti, katera so tudi pripeljala do sedanje industrijske dobe in razvoja motornih vozil. Ob koncu ogleda smo si ogledali tudi vozila, ki jih je v dar dobil in nekatere tudi sam uporabljal naš nekdanji predsednik Josip Broz Tito.

Dve uri ogleda je hitro minilo, zato smo se odpravili proti domu, saj nas je čakalo še dve uri vožnje s kolesom do doma.

Janez  Modic, predsednik Turističnega društva Krim

Nazaj