Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Izlet na Češko 2010

11/23/2010

Nastop skupine »AFROHTARJI« iz TD KRIM na Češkem

Ko smo »Afrohtarji« pred dvema letoma igrali na prireditvi »Praznik jagod« na Jančah nad Ljubljano, smo tam spoznali tudi pevke podobnega društva iz Republike Češke, katere so prav tako imele svoj nastop. Omenjeno društvo je namreč pobrateno z Turističnim društvom Janče, prihaja pa iz kraja Vilemov, katero je bilo leta 2003 izbrano za »Evropsko vas leta«. Ko smo letos dobili povabilo, naj se udeležimo in popestrimo s svojim nastopom njihovo prireditev »Srečanje med avtohtonimi prebivalci in prijatelji okrožja Vilemov« ali krajše »Babsky veneček«, smo se odločili, da ga sprejmemo in tako predstavimo naše društvo in po razgovoru z g. županom tudi Občino Ig. Kot predstavnik Občine Ig se nam je pridružil predsednik odbora za turizem g. Tegelj Anton, povabilu pa se je odzval tudi bivši predsednik TD Janče g. Zvonko Perec, ki je bil obenem tudi naš vodič. Pridružilo se nam je tudi dobršen del ostalih članov društva (za vse zainteresirane ni bilo prostora), saj smo imeli v načrtu tudi ogled nekaj znamenitosti in smo »izlet« izkoristili tudi kot strokovno ekskurzijo.

Na pot smo krenili v petek, 18. junija ob 23.00 uri. Pot nas je vodila preko Šentilja, Dunaja in mejnega prehoda Znojmo do kraja Litohof, kjer smo ob 7.00 uri zjutraj v motelu U Novaku zajtrkovali. Nato smo se odpeljali naprej proti Vilemovu, saj se je program pričel že ob 9.00 uri s slavnostno mašo, razstavo slik slikarja Jaroslava Kreibicha in odprtjem osnovne šole in vrtca. Ob 11.00 uri smo pripravili pravo navijaško vzdušje ob ogledu zabavne nogometne tekme, med domačimi nogometaši in članicami društva (starost od 60 do 80 let), katero nas je povabilo. Po končani »tekmi« smo se preselili pred občinsko stavbo, kjer se je nadaljeval kulturni program. Ženske, ki so pred tem igrale nogomet, so ob spremljavi godbe na pihala v sprevodu prinesle iz spomladanskih rož spletene venčke, otroci pa so se predstavili s pesmijo in plesom. Po kratkem nagovoru in pozdravu županje ga. Jaroslave Dvorakove, se je nadaljeval program, kjer so nastopili še pihalna godba Mas Bojkovska in skupina mladih, ki je odigrala nekaj skečev. Nato smo se predstavili še Afrohtarji s 4 skladbami, med katerimi smo zapeli tudi venček narodnih, manjkala pa ni tudi nepogrešljiva Golica. Zanimivo, med celotno prireditvijo je bilo zbranih okrog 200 gledalcev, ko pa se je oglasila harmonika, se je občinstvo povečalo za 3-4 krat. Nato smo se preselili v bližnji dom kulture, kjer je do večerje sledil ples. Za dobro razpoloženje sta skrbela domača godba in predvsem naši »Podkrimski falotje«. Pred odhodom v turistično naselje Seč, kjer smo prenočili, smo se poslovili od naše gostiteljice županje Jaroslave Dvorakove in ji v imenu TD Krim in Občine Ig izročili spominke.

Naslednje jutro smo se odpravili najprej na ogled gradu Žleby. Pot nas je vodila mimo mesta Kutna hora, ki je pod zaščito Unesca in skozi njega ni dovoljen promet. Mesto je bilo v srednjem veku najpomembnejše v Češki, saj so bili tu rudniki srebra, iz katerega so kovali denar za celotno Češko. Posledica tega je, da je celotno mesto prepredeno z rudniškimi rovi.

Potem je sledil ogled gradu Žleby, katerega je v 13. stoletju postavil Rimsko-Nemški cesar Karel 4. in je kasneje prišel v last, tudi nam znanim Auerspergom, stranski veji Turjaških grofov. To ni kakšen zapuščen grad, ampak razkošen dvorec v Romantičnem slogu. Ogledali smo si popolnoma opremljene sobane, od knjižnice z vseh strani natrpano s knjigami, težkimi tudi po več kilogramov in skrivnimi vrati, do t.i. servisnih prostorov, kot je ogromna kuhinja, z vso pripadajočo posodo in priborom, ogromnimi štedilniki in pečicami in t.i. »rajfkambro« - sušilnico za meso. Najbolj fascinantna pa je ogromna zbirka starega orožja iz različnih stoletij od navadnega bodala, mečev, sulic, samostrelov pa vse do pištole in pušk. Velika večina primerkov je okrašena z zlatom oziroma gravurami. To orožje je razstavljeno po vseh prostorih, od stopnišča, knjižnice, hodnikov, jedilnici, delovni sobi in celo v spalnici. Kot je bilo rečeno, spada razstava med največje v Evropi.

Nato smo se odpeljali še v bližnje mesto Sedlec, kjer smo si ogledali znamenito kostnico, znano tudi kot cerkev Bones in je ena izmed najbolj nenavadnih kapelic, ki smo jih kdaj videli. To je majhna kapela, po velikosti podobna našim podružničnim cerkvicam. Na zunaj nič posebnega, zato pa je njena notranjost toliko bolj neverjetna in edinstvena na svetu, saj je umetniško okrašena s preko 40.000 človeškimi okostji. Kako so vse te kosti prišle v to kapelo? Zgodovina sega v leto 1278, ko je kralj Češke poslal opata cisterijanskega samostana v Jeruzalem. Ko se je opat vrnil, je iz Svete dežele, z Golgote, s seboj prinesel pest »svete zemlje« in jo raztrosil po pokopališču. Kmalu so se hoteli vsi meščani in tudi iz drugih krajev, pokopati na »sveti zemlji«, svoje pa je naredila tudi kuga, ko je pomrlo ogromno ljudi zato ga je bilo potrebno razširiti. V 15. stoletju so v bližini pokopališča sezidali kapelo in v kleti uredili kostnico, kjer so zbirali kosti pokojnikov vse do leta 1870, ko je grof Schwarzenberg imenoval rezbarja Františka Rint-a, da je kosti uredil. Uporabil je umetniški pristop, tako da je eden izmed najbolj fascinantnih del velik lestenec iz kosti, ki se nahaja v središču cerkve in za izdelavo katerega je uporabil popolnoma vsako človeško kost. Prav tako je impresiven grb družine Schwarzenberg, ki je prav tako narejen povsem iz kosti. Iz preostalih kosti, ki jih ni uporabil za okrasitev cerkve, je zložil, oziroma postavil 2 veliki piramidi.

Ko smo se vračali domov, smo se ustavili še na »tržnici« pred avstrijsko mejo, kjer „Vietnamci“ prodajajo vso mogočo »kramo«. Tam smo si za naše jaslice, katere postavljamo vsako leto na hipodromu, kupili 12 novih »ovčk«.

Češka slovi po tem, da je zelo ravna dežela in da nimajo težav z obdelovanjem zemlje. Ko smo se peljali skozi podeželje, je vožnja izgledala približno takole: ravnica-polje posejano z žitom, nekje v daljavi majhna vas, spet par kilometrov polja žita, ovinek, spet isto…. nobenega hriba in doline, kakor da bi bila „polikana“ pokrajina. Sama valovita polja.

S čudovitega delovnega izleta in ekskurzije smo se ob 3.00 uri zjutraj vrnili domov v zgodnje ponedeljkovo jutro.

Ob tej priliki se zahvaljujem prevozniku-podjetju Petrič d.o.o., ki nam je sponzoriral del prevoznih stroškov, Občini IG in županu g. Cimpermanu, ki nam je prav tako, poleg propagandnega materiala, ki smo ga razdelili na Češkem, prispeval del prevoznih stroškov in pa vsem sodelujočim, da je naše potepanje potekalo v prijetnem razpoloženju in brez težav.

 

                                                                                         Predsednik TD KRIM: Janez Modic

Nazaj