Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Gostovanje na Dobovi

4/1/2011

Na karnevalu v Dobovi sodelovala tudi Podkrimska Johanca

V soboto, 12. marca se je končalo letošnje pustno rajanje. Tudi tokrat so namreč v Dobovi  pripravili že 13. mednarodni pustni karneval »fašjenk«, na katerem je sodelovalo, kot je povedal organizator, rekordnih 44 skupin, oziroma več kot 800 mask iz domovine in zamejstva. Med sodelujočimi smo bili letos z dvema prizoroma tudi člani Turističnega društva Krim. V imenu Ižanskega karnevala, na katerem so sodelovali tudi Dobovci, smo jim vrnili gostovanje s prizorom Politiki in Čarovnica Johanca  s spremstvom. Zaradi tako velikega števila udeležencev je povorka potekala okrog 3 ure, in sicer, od vasi Loče do Dobove.

Sicer pa trajajo prireditve v okviru Fašjenk-a v Dobovi in okoliških vaseh od pustne sobote, do sobote po pustu. Prirejajo različne prireditve, od izdaje pustnega časopisa, razobešanja zastav in oznanjevanja prihoda pusta po vseh vaseh. Pripravijo tudi otroški karneval, katerega se na pustni torek, namesto pouka, udeležijo vsi tamkajšnji otroci, pripravijo tudi pustno svatbo in kasneje tudi obvezen pogreb pusta, ki mu predhodno dajo ime, katero je v preteklem letu najbolj izstopalo. Skoraj vsak dan pripravijo tudi, kot se temu pazniku spodobi, razne zabave z glasbo, plesom in animacijskim programom.

Del tega praznovanja smo bili letos tudi člani turističnega društva KRIM.

                                                             Predsednik Turističnega društva KRIM, Janez Modic

Nazaj