Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

December pod Krimom

1/20/2017

DOGAJALO SE JE POD KRIMOM

Dnevi ob zaključku leta in ob prihajajočem novem letu je čas, da se vsaj za kratek čas ustavimo, se pogovorimo s svojimi prijatelji in se nenazadnje posvetimo tudi svojim najbližjim. Sestavni del tega, kot tudi doživetja božiča, je tudi postavljanje jaslic.

Tudi v Turističnem društvu Krim poskušamo s svojimi prireditvami prispevati k takemu razmišljanju.

Prva izmed teh prireditev je


Postavitev jaslic s figurami v naravni  velikosti

Takšne jaslice smo letos v našem društvu postavili že 21. leto zapovrstjo. Tudi letos smo jih postavili, tako kot lansko leto, malo drugače. Ker živimo na barju in ker so barjanska kolišča vpisana v Unescov seznam kulturne dediščine, poleg tega pa ima naša občina IG od lanskega leta tudi novo zastavo v kateri so zajeta tudi kolišča, smo se tudi mi odločili in postavili naše jaslice na kolišča. S pripravami in postavitvijo smo tudi letos pričeli že novembra, ko je bilo vreme še bolj prijazno. Ponovno smo morali postaviti kolišče in nanj postaviti objekta, hlevček in Jožefovo delavnico, ter pastirsko kočo in kapelico. Da je kolišče čimbolj pristno, smo nanj postavili tudi lesen okvir za sušenje živalskih kož in nanj obesili čisto pravo kožo divjega prašiča, prinesli smo drevak ki smo ga lansko leto stesali in ga postavili v močvirje, oziroma vodo, katero smo postavili pod kolibe. Da ni vsako leto enaka postavitev, letos nismo napravili vzpetine, kamor smo običajno postavili ovce in pastirje, ampak smo jih postavili poleg »jezera«. Da bi bile jaslice bolj zanimive, smo tudi letos dokupili nekaj novih lučk in reflektorjev, katere počasi menjamo s starimi, ker so novi varčnejši – porabijo manj el. energije. Prav tako smo tudi letos jaslice ogradili z leseno ograjo.

 Jaslice so bile na ogled od 23. decembra, ko smo ob 17. uri pripravili obred blagoslova, ki ga je opravil domači župnik g. Jože Razinger, v krajšem kulturnem programu pa so nekaj božičnih pesmi zapeli domači mešani cerkveni pevski zbor, domača mladinska skupina ARCUS in kvartet Slavček.

Vsako leto se na god prvega mučenca sv. Štefana praznuje, tako kot marsikje po  Sloveniji tudi v naši občini Ig,


Blagoslov konj in živine

Ta lepi običaj naše Turistično društvo Krim v sodelovanju s Konjerejskim društvom Krim in občino Ig pripravlja že tradicionalno vsako leto od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Že od nekdaj so kmečki sinovi dan po božiču še posebej skrbno očedili svoje konje in se z njimi popeljali ali pa na njih pojezdili k farni cerkvi, kjer je župnik blagoslovil zbrane konje. Nekoč težke delovne konje danes zamenjujejo slovenska hladno – in toplokrvna pasma, lipicanci, kasači, haflingerji, poniji in številni križanci.

Tako se je tudi letos na hipodromu v Vrbljenah, v ponedeljek 26. decembra ob 10.30 uri, v čudovitem zimskem sončnem vremenu, pred veliko množico ljudi, zbralo nekaj manj kot 50 konj, kateri so sodelovali v povorki po progi hipodroma. Povorka je bila sestavljena iz konj vodenih na povodcu, konj vpreženih v kočijo in v vozove, par ponijev vpreženih v voziček in jahačev na čelu s Ižansko konjenico.

Prireditev se je pričela s državno himno Zdravljico, saj je dan po božiču tudi državni praznik Dan samostojnosti. Program se je nadaljeval s kratkim pozdravom voditeljice prireditve in članice društva Darje, saj se je vabljeni župan g. Cimperman, ki je tradicionalno vsako leto na začetku z kratkim nagovorom in na koncu vsem zbranim voščil vesele praznike, letos zaradi bolezni opravičil.

Glavno slovesnost z blagoslovitvijo konj, kruha, soli in vode, je opravil domači župnik g. Jože Razinger.

Konjerejsko društvo je vsakemu sodelujočemu na prireditvi podelilo tradicionalno medaljo, člani turističnega društva pa smo za vse sodelujoče in tudi obiskovalce pripravili tako kot vsako leto čaj, »kuhančka«  in pečenico z zeljem.

Na prireditvi je s petjem božičnih pesmi sodelovala tudi mladinska pevska skupina Arcus iz Tomišlja, otroke pa je obiskal božiček, jim v garaži gasilskega doma pripravil manjši program, jih simbolično obdaril, lahko pa so se popeljali tudi s konjsko vprego. 

Zvečer ob 17. uri pa je bila v dvorani gasilskega doma predstavitev

 

Moji pohodniški koraki

v kateri je naš znani pohodnik Janko Purkat letos zopet predstavil dve letos izpeljani pešpoti in sicer: Peš na morje in Slovenska Jakobova pot. Predstavitve se je udeležilo zelo veliko obiskovalcev, tako iz domače kot sosednjih občin.

Po vseh prireditvah je sledilo druženje obiskovalcev, ko so se v prijetni družbi pogovorili in si zaželeli vse najboljše v novem letu.   

 

Turistično društvo KRIM, Modic Janez

Nazaj