Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Blagoslov konj in živine v Vrbljenu

1/14/2015

BLAGOSLOV KONJ IN ŽIVINE V VRBLJENU

Vsako leto se na god prvega mučenca sv. Štefana in na državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti praznuje tako drugod po Sloveniji kot v naši občini Blagoslov konj in živine. Ta lepi običaj naše Turistično društvo Krim v sodelovanju s Konjerejskim društvom Krim in občino Ig pripravlja že tradicionalno vsako leto od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja. Na hipodromu v Vrbljenah je župnik g. Anton Košir, ki je nekdaj služboval v naši župniji Tomišelj, sedaj pa je odgovoren za Kurešček, pred veliko množico ljudi, blizu tisoč se jih je zbralo, blagoslovil 54 konj, kateri so sodelovali v povorki po progi hipodroma in njihovih lastnikov in konjenikov. Povorka je bila sestavljena iz konj vodenih na povodcu, konj vpreženih v kočijo in v vozove, par ponijev vpreženih v voziček, jahačev na čelu s Ižansko konjenico. Letos so se s svojimi konji udeležili blagoslova tudi člani Konjeniškega društva Barje na čelu s predsednikom g. Trčkom. Letošnjega blagoslova se je udeležilo kar nekaj bivših in sedanjih svetnikov občine Ig na čelu s, tako kot vsako leto, županom g. Janezom Cimpermanom. Konjerejsko društvo je vsakemu sodelujočemu na prireditvi podelilo tradicionalno medaljo, člani Turističnega društva pa smo za vse sodelujoče in tudi obiskovalce pripravili tako kot vsako leto čaj, »kuhančka«, klobaso z zeljem in nekaj sladkega peciva.

Na prireditvi je s petjem božičnih pesmi sodelovala tudi mladinska pevska skupina Arcus iz Tomišlja, program pa je vodila in povezovala članica društva Darja Modic. 

Janez Modic, Turistično društvo KRIM

                                                                                            

                                                                                   

Nazaj