Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Blagoslov konj in živine

1/12/2016

BLAGOSLOV KONJ IN ŽIVINE V VRBLJENU

Vsako leto se na god prvega mučenca sv. Štefana in na državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti praznuje tako drugod po Sloveniji kot v naši občini Blagoslov konj in živine. Ta lepi običaj naše Turistično društvo Krim v sodelovanju s Konjerejskim društvom Krim in občino Ig pripravlja že tradicionalno vsako leto od konca devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Že od nekdaj so kmečki sinovi dan po božiču še posebej skrbno očedili svoje konje in se z njimi popeljali ali pa na njih pojezdili k farni cerkvi, kjer je župnik blagoslovil zbrane konje.

Tako se je tudi letos na hipodromu v Vrbljenah, pred veliko množico ljudi, zbralo 39 konj, kateri so sodelovali v povorki po progi hipodroma. Povorka je bila sestavljena iz konj vodenih na povodcu, konj vpreženih v kočijo in v vozove, par ponijev vpreženih v voziček, jahačev na čelu s Ižansko konjenico. Dan po božiču pa je tudi državni praznik Dan samostojnosti in dela prost dan, zato se je prireditev pričela s državno himno Zdravljico. Program se je nadaljeval, že tradicionalno vsako leto, z kratkim nagovorom župana g. Janeza Cimpermana, ki je na koncu vsem zbranim voščil vesele praznike in vse dobro v novem letu.

Glavno slovesnost z blagoslovitvijo konj, kruha, soli in vode, je opravil domači župnik g. Jože Razinger. Nekoč težke delovne konje danes zamenjujejo slovenska hladno – in toplokrvna pasma, lipicanci, kasači, haflingerji, poniji in številni križanci. Konjerejsko društvo je vsakemu sodelujočemu na prireditvi podelilo tradicionalno medaljo, člani turističnega društva pa smo za vse sodelujoče in tudi obiskovalce pripravili tako kot vsako leto čaj, »kuhančka«  in joto s klobaso.

Na prireditvi je s petjem božičnih pesmi sodelovala tudi mladinska pevska skupina Arcus iz Tomišlja, program pa je vodila in povezovala članica društva Darja.     

Nazaj