Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Blagoslov konj

1/24/2020

BLAGOSLOV KONJ - HIPODROM VRBLJENE  26. 12. 2019

Blagoslov konj in živine je bil na hipodromu Vrbljene, v četrtek, 26.12.2019 ob 10.30 uri. Na blagoslov so letos lastniki konj pripeljali 37 konj, od delovnih-kmečkih, do športnih in poni konjičkov. Obred blagoslova je opravil domači župnik g. Razinger, kasneje pa sta se mu pridružila ga tudi župnika iz sosednje župnije Ig g. Janez Avsenik, in kaplan g. Simon Virant, ki sta zaradi svojih obveznosti malo zamudila. V sklopu blagoslova je župnik blagoslovil tudi sol in vodo, katero so si obiskovalci lahko vzeli s seboj, vsakemu konju pa je dal košček blagoslovljenega kruha in soli. Na prireditvi so bili prisotni poslanka državnega zbora ga. Alenka Jeraj, predsednica odbora za turizem na občini Ig ga. Suzana Bratkovič Zavodnik, direktor Kmetijske zadruge Ig g. Franci Strle s soprogo, več predsednikov društev iz občine, ter župan občine Ig g. Janez Cimperman ter njegov podžupan g. Tone Modic, ki je vse navzoče obiskovalce, bilo jih je preko 1000, na začetku prireditve pozdravil. Z ozirom da je ta dan tudi praznik Dan državnosti, se je prireditev pričela z državno himno, katero je letos zapel Mešani pevski zbor društva upokojencev Ig, kateri je tudi med samo prireditvijo odpel nekaj božičnih pesmi. Prireditev je povezovala članica društva Modic Darja, katera se je zahvalila vsem, tako obiskovalcem prireditve in lastnikom konj, kot tistim ki so sodelovali pri izvedbi prireditve t.j. Občini IG, Konjerejskemu društvu Krim in mešanemu pevskem zboru Društva upokojencev Ig.

Prireditev se je odvijala na hipodromu v Vrbljenu, kamor smo pripeljali in postavili ter okrasili gasilsko prikolico, na kateri je bil postavljen oltar. Sam prostor smo okrasili praznikom primerno. Po zaključku uradnega dela, smo za vse sodelujoče pripravili toplo malico – kranjsko klobaso z zeljem ter kuhanim vinom, oziroma čajem. Najmlajše, t.j. otroke pa je obiskal Božiček  in jih simbolično obdaroval (pomaranče, bonbončki, čokoladke), lahko pa so se popeljali tudi s konjsko vprego.

Janez Modic, Turistično društvo KRIMOM

Nazaj