Turistično društo Krim

Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh  podkrimskih vasicah,  je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih smo se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejemo okoli 100 članov. Smo enem izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar smo v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.


 

Kmečki praznik pod Krimom

9/3/2019

KMEČKI PRAZNIK POD KRIMOM

Na lepo in sočno nedeljo, 1. septembra smo v sodelovanju z Občino Ig in Kmetijsko zadrugo Ig pripravili in izpeljali omenjeno prireditev.

Snemanje oddaje Gostilna pr'Francet se je pričela ob 13.00 uri z nastopom ansamblov in sicer so kot prvi nastopili ansambel Jasnina, nato Andreja Zaletelj in Mark Tivadar, potem ansambel Generacija, skupina Objem in ansambel Mladi godci.

Ob 14.30 uri je sledil blagoslov traktorjev.  Sprevod po hipodromu je pričela kočija, na kateri so se peljali župan Občine Ig g. Janez Cimperman s soprogo, predsednik Kmetijske zadruge Ig, gospod Franci Strle s soprogo ter ižanski župnik g. Janez Avsenik in kaplan Tadej Ložar.  Kočiji so sledili stari vozovi – lojtrniki in sicer voz naložen s senom in leso, ki sta ga pripravila Jože Krašovec in Tone Tehovnik iz Podkraja, voz s cestno trugo za prevoz peska ter voz z lajto, to je lesena cisterna za prevoz vode oz. gnojnice. Vse te vozove so vozili konji gospoda Lipovca iz Jezera ter konji gospoda Čoža in gospoda Trčka iz Konjerejskega društva Barje. Vozovom so sledili traktorji – starodobniki, ki so bili vsi lepo okrašeni, za njimi pa še vsi ostali traktorji. Kljub temu, da smo letos prvič organizirali blagoslov traktorjev, se je našemu povabilo odzvalo 65 traktorjev, kar je bilo prvo prireditev nad našimi pričakovanji.

Vse navzoče je pozdravil župan Občine Ig, gospod Janez Cimperman ter predsednik Kmetijske zadruge Ig gospod Franci Strle.

Blagoslov traktorjev je opravil ižanski župnik g. Janez Avsenik in kaplan Tadej Ložar

V nadaljevanju je zopet sledil zabavni del z nastopom Kluba harmonikarjev Kumše, domači ansambel Ponos, Fredi Miler in skupina Come Back.

Ob 16.00 uri pa je sledil prikaz starih kmečkih opravil, katerega so vsi obiskovalci nestrpno čakali. Pokazali smo mlatenje pšenica na mlatilnico, katero je poganjal bencinski motor »Aron«, Prikaz mlatenja  sta pokazali Joži Anzeljc in Tilka Ciber, nato je sledilo mlatenje s cepci, ki sta ga prikazala Niko Javorščak in Tone Tancek, čiščenje žita z pajklom in reto. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi luščenje fižola in majarona, ki sta ga prikazali Iva Lesica in Joži Erčulj, pomagali pa so jima še otroci in sicer Eva Japelj, Eva Zalar, Neža Lesica, Žiga Mavec, Katarina Škulj.    .

V nadaljevanju pa je sledil še zabavni del snemanja oddaje Gostilna pr'Francet, ki se je zaključil z nastopom domače skupine Afrohtarji.

Člani društva smo poskrbeli tudi za hrano in sicer smo pripravili pečeno svinjino, krompir v solati, ter kuhana jajca, za otroke pa hot dog,. Za sladokusce pa je še Jelka Minatti spekla veliko palačink. Pri pripravi in peki mesa so pomagali naši mladi člani in sicer Jan Modic in Simon Šivec, v našem »jurčku« pa so za pogasitev žeje poskrbeli Ana Vidmar, Maja Šivec, Gašper Šivec in Miha Glavan.

Vsak lastnik traktorja je prejel spominsko tablico z napisom naše prireditve, ter bon za hrano in pijačo.

Pripravili smo tudi komisijo v sestavi župan Janez Cimperman, Franci Strle in Janez Modic, ki je ocenila najlepše okrašen traktor, najstarejši traktor in pa najbolj veselo traktorsko družbo. Moramo reči, da so imeli kar težko delo, saj so se lastniki traktorjev potrudili in svoje traktorje zelo lepo okrasili. Lastnik najstarejšega traktorja je Jože Rogelj iz Podpeči in sicer je traktor letnik 1951, najlepše okrašen traktor je pripeljal Boris Gorenčič iz Vrbljena,  najbolj vesela družba pa je bila na traktorju Viktorja Borštnika iz Kamnika pod Krimom. Vsi so prejeli simbolične nagrade. Jožetu Roglju iz Podpeči pa smo podelili še posebno nagrado, saj je na srečanje pripeljal kar šest traktorjev – starodobnikov, z različnimi  priključki in vozovi. 

Da pa smo lahko pripravili in izpeljali prireditev pa gre zahvala tudi vsem našim sponzorjem in donatorjem, ki so prispevali sredstva in sicer: Občina Ig, Kovinska industrija Ig, Kmetijska zadruga Ljubljana,  Ključavničarstvo Podržaj, Ciril Podržaj, Ig, Rogelj Romat, Ljubljana, Avtoservis Jože Rogelj, Podpeč, Prigo, Brezovica, Proizvodnja kovinskih izdelkov Klemen Glavan sp., Vrbljene, Slavko Grmek, Iška vas, Topis, Strahomer, Trasit d.o.o., gradbeništvo Strahomer, Frizerski salon Tina Kraševec, Tomišelj, Dolinšek gradbena mehanizacija, Elins, Želimlje, Pan Goslar, Brest, SLS OO Ig, Pirc transport.

Vsem sponzorjem se v imenu organizatorja TD Krim lepo zahvaljujem in se priporočamo tudi  za naslednje leto. Veliko obiskovalcev je spraševalo, če je to samo enkratna prireditev ali jo bomo pripravili tudi v naslednjem letu. Obljubili smo, da se naslednje leto vidimo in sicer še v večjem številu kot letos.

Naj se še v imenu našega društva zahvalim vsem in vsakomur posebej, ki si je vzel čas in prišel na pomoč pri pripravi prireditve, pripravi vozov in ostalega orodja. Da se pripravi in izvede taka prireditev je potrebno veliko pridnih rok in dobre volje. Vse to zmoremo z dobro voljo, ki pa jo nam ne manjka, zato se zopet vidimo naslednje leto.

Vsa prireditev je bila posneta v oddaji Gostilna pr'Francet in se bo predvajala na TV GOLD in še ostale lokalne televizije. Če vas zanima, si našo prireditev lahko ogledate.

Še enkrat, HVALA!

                                                                           Turistično društvo KRIM, Darja Modic

Nazaj